dimecres, d’abril 11, 2012

L'EUROVEGASCom si haguessin trobat la gallina dels ous d'or, els nostres governants han quedat enlluernats davant la pompositat de les xifres que el senyor Sheldon Adelson ha posat sobre la taula. No importa gens ni mica quins són els interessos d'aquest senyor, que Catalunya se sembli cada cop més a un parc temàtic i, que en el fons, la viabilitat de la seva proposta sigui una condemna pel desenvolupament ben entès del país. Entre les veus que s'aixequen amb arguments en contra, m'ha arribat aquest dies per correu una breu carta que exposa clarament certs fets objectivables que ens haurien de fer pensar sobre les conseqüències de segons quines apostes (no és un joc). Malauradament la carta, no ha estat publicada a cap mitjà.

El govern de la Generalitat promou la instal·lació del complex EuroVegas al voltant de la ciutat de Barcelona. Segons el president, aquest projecte és crucial per al benestar futur del nostre país i conduirà a la creació de milers de llocs de treball. L'any 1931, el joc va ser legalitzat a l'estat de Nevada i va començar la construcció de casinos a la ciutat de Las Vegas.
Durant els anys quaranta, Las Vegas (i l'estat de Nevada) es van convertir en una atracció turística mundial lligada al joc.
Avui, setanta anys després, l'estat de Nevada ocupa la posició 46, entre els 50 estats de la Unió, pel que fa a la qualitat de les escoles; la número 42 pel que fa a la salut dels ciutadans, i la número 45 pel que fa a la proporció de joves amb títol universitari.
D'altra banda, en canvi, ocupa la tercera posició en nombre de crims violents i la segona en nombre d'execucions hipotecàries. Irònicament, ocupa la primera posició pel que fa a desocupació: és, amb diferència, l'estat amb l'índex d'atur més alt de tota la Unió.

Roderic Guigo
Centre de Regulacio Genòmica, Universitat Pompeu Fabra

Hem de tenir la ment oberta. Pero no tant perquè ens caigui el cervell.
Richard Feynman