divendres, de juny 15, 2012

ALEXIS TSIPRAS: L'ESPERANÇA GREGAVaig anar a sentir just fa un mes a l'Alexis Tsipras quan va venir a Heraklion, una setmana abans de les darreres eleccions. L'ambient a la plaça dels Lleons de la capital cretenca era força animat, i la nombrosa presència de conciutadans que volien sentir en primera persona la veu d'algú que apel·lava a la justícia social, a la dignitat i a l'orgull d'un país completament abatut, deixava entreveure uns resultats que sorprendrien més endavant als oligarques europeus, que esperaven els redits de l'aplicació de la Doctrina del shock, que tan bons resultats fins aquell moment els havia donat.

Ho deia fa uns dies l'amic Jordi en el seu bloc: “En la II Guerra Mundial los bombardeos de saturación fueron utilizados profusamente en la estrategia aliada. Se creía que quebrantarían la moral de sus oponentes. Por contra, tras cada infierno de fuego la moral de la mayoría de los alemanes se reforzaba.” Aquesta darrera setmana, els ciutadans grecs són (som) un cop més, objecte d'un bombardeig d'amenaces i coaccions per part de les màximes instàncies polítiques, econòmiques i mediàtiques, en un intent desesperat de modificar amb les seves armes el vot dels hel·lens. El fàstic i la repugnància que em provoquen va més enllà del que pugui expressar en aquestes ratlles. Espero que algun dia tota aquesta colla d'éssers encorbatats disfressats de demòcrates i situats més enllà del bé i del mal, seguin al banc dels acusats i siguin jutjats per crims de lesa humanitat. No ho dic en broma. Ho he repetit abastament en aquest bloc: infants desnutrits, hospitals sense els mínims serveis bàsics, escoles degradades, gent gran sense el mínim per viure després d'anys i panys treballant, ... pobresa en definitiva i suïcidis, són les perles, després de dos anys, que ens ha deixat el maleït rescat (i aquí sense eufemismes).

Aquest dilluns, la plaça dels Lleons tornava a omplir-se fins a la bandera per tal de sentir aquest enginyer civil de 37 anys que ha aportat un bri d'esperança en una societat cansada del bipartidisme ranci que ha evocat al país en aquest atzucac. La seva victòria, a ulls d'un nàufrag, sembla possible. Segurament no seran tan macos ni tan eixerits com els pinten, ara bé, en el context actual, això importa ben poc.

Fotografia de l'Alexis Tsipras arribant al miting d'Heraklion (11/06/2012)