dimarts, de gener 10, 2012

NADALS GRECS
Vaig dir que no hi tornaria, hi ho he fet: he tornat a passar les vacances de Nadal a Grècia. L'aparició d'un nou membre a la família i un calendari laboral de la dona a mig fer, van impossibilitar gaudir d'aquestes dates a l'altra riba. I és que les coses com siguin, els grecs, això del Nadal no els és una festa tan nombrada com la nostra, a ells dóna'ls-hi la Pasqua. I no és que els manquin elements festius o celebracions vàries, però triar per triar, ells es queden amb la resurrecció i nosaltres amb el naixement de l'esperat messies, i encara que això, sembli una fotesa, es nota.


Evidentment, el dia de Nadal hi ha una bona menjada, normalment porc, però de Sant Esteve oblida-te'n. De tió i caganer, res de res, i l'arbre de Nadal ha aparegut fins i tot a Creta, on a la plaça central de la capital, n'hi havia un de ben gran, de plàstic, però ben gran. Això sí, la missa, aquí sense gall, també se celebra en hores intempestives i dura 4 hores, que per alguna cosa són ortodoxes.

L'espera pel canvi d'any és la cosa més ensopida del món, almenys per aquells que estem acostumats a entaforant-se els dotze grans de raïm a la boca. Aquí l'inici d'any es clou normalment jugant a cartes, i els que són més de la gresca surten de marxa, en una festa nocturna coneguda com a “rebelión” ( a qui se li va ocórrer posar aquest nom?).

El dia 1, és el dia més esperat per la quitxalla, ja que des de la Capadòcia arriba Sant Basilis carregat de regals. A les illes, aquest personatge germà bessó de Santa Klaus, Pares Noels i Sants Nicolaus... arriba amb vaixell. Un vaixell que des de fa dies, il·lumina els balcons i les places de la Grècia més illenca.

El dia 6, Ses Majestats d'Orient es troben per terres ibèriques i aquí no fan parada. L'Epifania és l'esdeveniment que tanca les celebracions nadalenques, i a la majoria de zones costaneres o fluvials, es costum recordar el dia que el Salvador va veure la llum, tirant una creu dins les fredes aigües gregues; que valents, un estol de nadadors famolencs per començar l'any amb bons auguris, intentarant d'endur-se a casa seva.