dissabte, de juliol 16, 2011

EROTÓKRITOS

Des del segle XIII fins a la primera meitat del XVII, Venècia féu de Creta el seu punt estratègic per al control i l'expansió del comerç a la Mediterrània oriental, a més d'aportar una gran empremta en la cultura i en el dialecte cretencs, molt ric en llatinismes. D'aquesta època són el pintor Domínikos Theotokópoulos “El Greco” (1541-1614) i una de les joies de la literatura grega: Erotókritos, de Vintzentzos Kornaros.

L'Erotókritos és una obra molt popular arreu de l'illa, un romanç, probablement del segle XVII, amb una estructura de 10.000 versos pentadecasíl·labs amb rima consonant. Una obra literària cantada de la qual qualsevol cretenc te'n pot recitar un fragment.

Aquí deixo un vídeo recent, en el qual han participat 77 artistes grecs, en una particular interpretació coral d'uns versos de l'obra.


2 comentaris:

Lidia ha dit...

Qué pasada!! què diu la lletra?

JORDI ALSINA ha dit...

És la història d'amor entre l'Aretousa, filla del rei d'Atenes, i l'Erotókritos fill d'un "ministre". Una història d'amor rotllo Romeu i Julieta a la cretenca, seguint l'estil de les novel·les de cavallaries de l'època. Plena de passatges i descripcions de l'illa, combats, llegendes... El fragment que canten té relació amb la defensa de la natura, sobretot al fnal, ja que el vídeo s'ha fet amb aquest objectiu. Una abraçada!