dijous, de març 24, 2011

SITUACIÓ D'ALERTA A CRETA

No tenir la guerra al costat de casa fa veure les coses de manera diferent de si la tinguessis a prop. El congrés espanyol votava per una aclaparadora majoria la intervenció militar en la guerra (sense eufemismes) que s'està desenvolupant a Líbia. També actuarien de la mateixa manera si aquesta intervenció, donat el cas, fos a tocar de les seves fronteres? O que no fos una gran quantitat de petroli la substància que s'acumula en el subsol d'aquest país? Ho dubto. El món és ple de conflictes injustos en el qual la comunitat internacional no fa absolutament res.


A Grècia la situació es viu de forma molt diferent i l'alarma que han creat els esdeveniments bèl·lics dels últims dies, ha encès la preocupació dels ciutadans. El preu del petroli, que al país ja ha arribat a 1,70 al litre, amenaça de mermar encara més les butxaques de la població, amb un augment del seu preu, encara més accelerat. El turisme, l'única font d'ingressos que netament pot aportar algun benefici a l'economia grega, també mostra els seus dubtes en acostar-se a unes costes, per on sobrevolen avions, i hi transiten vaixells i submarins de guerra. Perquè la por al seu contagi, ja comença a ser una preocupació molt estesa entre oriünds i potencials visitants.


Unes inquietuds que es respiren principalment a l'illa de Creta, propiciades tant per la seva situació geogràfica, propera a la costa de Líbia, com per l'ubicació a la badia de Souda, situada a la seva part nord-occidental, d'una de les bases navals més importants de l'OTAN a la Mediterrània oriental. Una base que des de principi d'any ha registrat un considerable increment en les seves maniobres militars, que han comptat entre d'altres, amb la presència el passat mes de febrer, del caça mines de l'armada espanyola “Tajo”, procedent de la flota establerta a Cartegena.


Un emplaçament des d'on s'espera que properament hi arribi el portaavions francès Charles de Gaulle, emblema de la marina francesa, i que si fos necessari es podria incorporar a les operacions. Com també, l'arribada de 8 avions F-16 belgues, i 4 avions Mirage procedents de Qatar, i que confirmarien la implicació d'aquest país àrab en el conflicte.


Per altre banda, segons fonts del diari cretenc “Patris”, les casernes militars de l'illa, resten en situació d'alerta màxima, amb els sistemes antiaeris i antimíssils preparats per a qualsevol eventualitat.