dijous, de gener 13, 2011

A COLLIR OLIVES

Quan arriba el mes de desembre, l'aire de Creta canvia de perfum, ja no és l'olor de la mar, ni de la fortor de les ovelles, ni tampoc la crema de protecció solar dels turistes o nadius, de punta a punta s'estén la ferum que desprenen les refinadores que trinxen les olives per elaborar la base de la cuina cretenca, l'oli.


Són poques les famílies que no tinguin un grapat d'oliveres i que durant aquests dies no es vegin ocupades en les tasques de la seva recol·lecció. L'excedent, els litres que sobren, que no seran utilitzats pel consum propi, són venuts a les cooperatives que l'embotellen per posar-lo al mercat. Encara que el seu baix preu (1,80) fa que el negoci sigui practicament nul.


Enguany la collita ha destacat per la contractació dels immigrants pakistanesos, que des de fa un any han arribat a l'illa (Atenes, la capital, ja no dóna per més) i que van ocupant lentament l'espai que els albanesos han anat deixant. Després d'anys sent la mà d'obra barata amb la qual s'ha alimentat la construcció i l'agricultura del país, se'n van, la crisi grega i la situació de millora que ha experimentat Albània des de la caiguda de la dictadura el 1991, ha fet que molts d'ells s'hagin plantejat tornar. Però bé, sempre hi hauran altres treballadors situats en els marges de la misèria i de l'explotació disposats a agafar al seu lloc, el lumpen continua sent un proveïdor excel·lent. Un treballador grec per una jornada de treball collint olives pot arribar a guanyar 50 euros, un albanès 35 i un pakistanès 20.