dimarts, de setembre 28, 2010

MÚSICS DE CRETA: STELIOS PETRAKIS

Després de temps immers en mil i una històries que aniré explicant a poc a poc, decideixo iniciar nova temporada amb el mateix neguit d'aquell alumne que inicia el nou curs escolar i l'entusiasme del futbolista que comença la lliga amb ganes de guanyar-la.

He pensat que el millor després d'aquests mesos de silenci seria començar amb una secció dedicada als músics, i, especialment, als músics cretencs que han hagut d'aguantar (i alguns encara aguanten) les meves interrogacions al voltant de la música de l'illa.

Així que començaré amb l'Stelios Petrakis, un dels músics que més admiro, tant per la qualitat de les seves composicions com pel seu sentit de l'humor i senzillesa en el tracte.

Nascut fa 35 anys a la localitat de Sitia, des de ben petit va iniciar l'aprenentatge de la lira cretenca al conservatori de la localitat. Anys més tard combinà els seus estudis de dret a la capital grega amb el mestratge musical de Ross Daly. En l'actualitat compte amb 3 compactes al mercat, on han participat músics excel·lents de diferents parts del planeta i els més destacats de l'illa.

Al mateix temps, l'Stelios s'ha convertit en un respectat luthier i també té un estudi de gravació a la bonica localitat de Mohlos, a la part oriental de l'illa. Un estudi on hi han passat entre d'altres personatges el cantant Manolo Garcia per preparar el seu darrer disc, que també compta amb la participació del músic cretenc.

En l'actualitat és apunt de presentar un nou treball discogràfic amb el músic valencià Efrén López i Bijan Chemirani. I del qual deixo constància al bloc.


2 comentaris:

Anna ha dit...

Gràcies per compartir amb nosaltres aquestes "celles negres".
Quina meravella! Divendres 5/11 vaig tenir el privilegi de veure aquests músics en directe (Fira Mediterrània-Manresa) i encara estic sota l'embruix dels seus instruments i de la seva música. Cada composició va ser un petit regal. Feien que entréssim tant en la seva música que arribaves a un estat gairebé hipnòtic, en què oblidaves el lloc on eres, la gent que t'envoltava... una unió entre el teu jo més profund i la seva música. Vaig trobar especialment bonica la combinació de dos llaüts en el que em va semblar reconèixer-hi un "haniotis" o la composició per viola de roda i lira... i les reminiscències en algunes peces d'una veu que acompanya tota l'estona la melodia principal -no hi entenc de música- però que recorda el cant litúrgic ortodos.
En fi, una meravella.
Evxaristó polí, mercès a aquests músics fantàstics i a tu, Jordi, per descobrir-nos-los!
A

Anònim ha dit...

Gràcies Anna per ser-hi, i haver compartit aquests moments.
Una abraçada,
Jordi