dimecres, de juliol 29, 2009

ARMES A CRETA

Un costum ben estès entre el món europeu occidental és la idealització de la Grècia actual. Un imaginari que situa els grecs entre Zorba i Plató, i que porta al turista despistat a la decepció o al botiguer de torn a fer al ridícul per 4 duros. Creta, l'illa per excel·lència del país, no es troba fora d'aquesta influència, i sovint dóna una imatge que no es correspon amb allò esperat pels forans. Una de les primeres sorpreses que es pot emportar el seu visitant és la presència d'armes.


La relació de la població amb aquestes ha estat una constant de segles que cap govern ha aconseguit d'eliminar. M'explicaré, durant el segle XIX les continues revoltes contra els turcs van omplir l'illa d'armes provinents tant des de la Grècia continental com des de l'exterior del país. Aquestes van ser repartides sense solta ni volta entre la població, sense que hi hagués una organització important entre aquests repartiments. L'any 1900, en ple període autonòmic, és a dir, d'expulsió dels ocupants otomans, hi ha un intent de recollida de material bèl·lic per tal de desarmar la població i crear el nou exèrcit, però la inestabilitat encara del nou estat no generà prou confiança entre la població. De fet, fins el 1923 Grècia es veu immersa en un seguit de guerres on la presència de combatents cretencs és important. I aquests un cop tornen a l'illa ho fan amb les armes que han arreplegat en aquestes guerres. Fins i tot, durant l'ocupació italiana del nord de Grècia, durant la Segona Guerra Mundial, el dictador grec Metaxas demanà armes als cretencs per aturar l'invasió. Poc després els nazis ocupaven l'illa i la resistència cretenca s'organitzà per robar armes als enemics. Més tard els nordamericans i els anglesos també hi envien armes, armes que no són mai tornades. Així doncs, no es estrany, que el propi Museu d'Història de Creta compti amb un especialista en aquestes.


Aquesta constant entrada d'armes fa que aquestes es converteixin en un element bastant comú de la vida de l'illa, i és molt corrent que en moltes celebracions (casaments, batejos, sants, victòries esportives,...) es facin trets enlaire per mostrar alegria. Un dels sons característics de l'illa podrien ser, sense cap mena de dubte, els dispars de bales que se senten de tant en tant.


Altrament, a partir de 1990, la caiguda del règim albanès i l'assalt a les casernes del país per por a una guerra civil, acaba amb moltes d'aquestes armes a Creta, aquest cop però en mans de les organitzacions mafioses. Certes zones muntanyoses són les que han tingut una major influència d'aquest fenomen, ja que en un origen eren les zones més pobres, amb una economia agropastoril que en cap cas s'ha pogut adaptar a l'economia neoliberal actual, fet que ha provocat que la població hagi buscat altres formes de subsistència tipificades com il·legals i lligades a l'estructura familiar.


També és molt corrent a tota l'illa veure els cartells de molts de pobles foradats per les bales, i l'absència total de policia o quasi total, que es vista com un element d'imposició exterior amb molt poca simpatia.


Segons les últimes dades a l'illa hi han unes 3500 llicències d'armes.

2 comentaris:

Lluís Ràfols ha dit...

Bon article Jordi!

Per cert, hi ha una paraula grega per nombrar la mafia?

abraçada!

Nàufrag de l'Espai Sideral ha dit...

Mestre! Fan servir la mateixa paraula.

Salut!