dilluns, de maig 26, 2008

PRIMER DE MAIG

Com molta gent sap, el Primer de Maig és internacionalment conegut com el Dia dels Treballadors o Festa del Treball. Diada reivindicativa (en principi) en la qual els pencaires continuem reclamant la millora dels nostres drets, i es commemora la lluita que iniciaren els obrers de Chicago, que també un dia com aquest de l'any 1886, van sortir al carrer per demanar entre d'altres coses, la jornada laboral de 8 hores.

Però, el mes de maig, a casa nostra o a les ribes de la Mediterrània també és el mes de la flor, quan la natura desplega tot el seu potencial i ens mostra que la vida un cop més fa el seu cicle. Als Països Catalans tenim diverses festes relacionades amb la natura durant aquest dies, des de les catifes del Corpus a les festes de l'arbre de maig. A Grècia una de les festivitats més importants al voltant de la natura se celebra el Primer de Maig (Protomaia) i té com a eix central la flor. Durant aquest dia, són molts els grecs que es desplacen als prats per fer corones i rams de flors per col·locar-los a les balconades, finestres o portes de les cases. Així de forma pública es dóna la benvinguda a la primavera. Les corones i els rams restaran a les cases fins l'arribada de l'estiu, llavors, durant els primers dies del solstici, a moltes localitats del país, grups de quitxalla de forma improvisada o organitzada, passaran a recollir les flors ja seques per cremar-les en una foguera (com el nostre sant Joan). Així, de forma simbòlica es dóna entrada a l'estiu, l'estació més calenta, i es fa desaparèixer allò que ja no existeix, que no té vida.

No és que durant aquest dia no hi hagin manifestacions sindicals o no se celebri el dia del Treball, o que no hi hagin ciutadans grecs amb consciència de classe, però en el Congrés de la Internacional Socialista de 1889 (quan es va escollir la famosa data), ningú va pensar que pels grecs aquest dia ja era festiu, i això de l'ecologisme encara estava a les beceroles. Els socialistes anaven de roig, i això d'afegir-hi altres tonalitats com el verd i el violeta encara no havia arribat. Llàstima, perquè acostar-se per un dia a la natura i fer corones de flors, enlloc d'anar fer segons quins papers i amb segons quines companyies, també pot ser ben revolucionari, o si voleu (per si la paraula us a sembla massa grossa), més digne.

3 comentaris:

David ha dit...

A Portugal, es conmemora el dijous d'Ascensió o la pujada de Jesucrist al cel, que tanca els quaranta dies desprès de Pasqua. És més coneguda per la Festa de l'Espiga, principalment al sud, que amb les seves planícies i petites elevacions és (va ser) l'autèntic graner del país. Aquest dia és costum anar al camp per agafar poms de flors i espigas verdes de blat que lluiràn sobre els aparells de televisió fins l'estiu.

Aquest any, any de crisis diverses i variades, i aprofitant la quoincidència amb el dia del Treball i l'afluència de manifestants per a les quatre manifestacions previstes -CGTP, UGT, MayDay i anarquistes-, als semàfors de Lisboa les venedores distribuien poms de camomil.la, dent de lleó, amapoles, i espigues de blat per 1 euro (inflació esperada anual del 2,9% i impostos diversos inclosos)

Nàufrag de l'Espai Sideral ha dit...

Carai amb els portuguesos aquesta no la sabia. A Catalunya és commemora el dilluns d'Ascensió o Pàsqua Granada.

Vés a saber, tal com estan les coses, després d'haver fet la revolució dels clavells potser fan la de l'espiga... :)

marina ha dit...

Jordi!

Engrescador això que expliques...ara ja deuen estar seques seques...a punt per incendiar-se...

una besada,

marina